Pietarissa Eremenkoa katsomassa (4.3.2007): Zenit vs. Saturn

by

* kirjoittaja oli vaihto-oppilaana Pietarissa 2/2007-6/2007 välisen ajan.

peli.jpg

Kevään 2007 olin vaihdossa Pietarissa ja tuli käytyä katsomassa 3 Pietarin Zenittien peliä. Tässä kertomus yhdestä. Oltiin räntäsateisen sunnuntaipäivän (4.3.2007) kunniaksi katsomassa jalkapalloa, joka sattui olemaan Pietarin Zenittien ensimmäinen peli tällä kaudella. Kyseessä oli kaksiosainen Cup-peli ja vastustajajoukkueessa pelasi Alexei Erëmenko (huom. lausutaan ”jerjomenko”) kapteenin nauha kädessään. Stadion, jossa ottelu pelattiin sijaitsee Petrogradskajan saarella keskustasta pari kilometriä pohjoiseen. Ihmisiä kyseinen hornankattila imaisee semmoset 22000, mutta toimii ymmärtääkseni lähinnä ”varakenttänä”, koska Kirovin stadioni on täysin remontin alla.

cops.jpg

Ottelut alkavat Venäjällä viikonloppuisin todella aikaisin (14.30), jonka syyksi sain kuulla sen, etteivät fanit kerkeä juoda itseään liian humalaan ennen ottelua. Alkoholipitoista oluttakaan ei pietarilaiselta stadionilta pysty ostamaan samaisesta syystä johtuen. Asiaan kuuluen tuli hankittua läheisestä urheiluliikkeestä Zenittien kaulahuivi. Hintaa huiville tuli 220 ruplaa (7 euroa) ja lippu otteluun oli 200 ruplaa. Jos ulkomaalainen haluaa peliin, tulisi lippu ostaa stadionin erillisestä toimistohuoneesta passia vastaan. Tosin yhden kerran saimme ostettua lipun samasta paikasta mistä venäläisetkin liput hankkivat. Zenit edustaa Pietaria ainoana joukkueena pääsarjassa. Moskovalla joukkueita sarjassa on muistaakseni kuusi kappaletta. Tässä näkyy hyvin se, missä kaupungissa raha Venäjällä sijaitsee. Tärkeimmät ottelut pietarilaisille ovat perinteisiä seuroja vastaan kuten Dynamoa, Spartakia, CSKA:ta tai Lokomotivia. Jalkapallo on Venäjälläkin se ns. ykköslaji ja sitä ei voi olla huomaamatta.

soihdut.jpg

Matkalla katsomoon joutuu käymään läpi 3 turvatarkastusta. Miliisejä paikalla oli varmasti yli 200 ja tällä kertaa he eivät kyselleet papereita. He eivät myöskään puuttuneet lailla kiellettyyn julkijuopotteluun, eivätkä yrittäneet ryöstää kuten yleensä. Katsomomme vieressä sijaitsi vieraskatsomo, jossa oli noin 100 Saturnin kannattajaa ja lähes saman verran miliisejä. Toisella puolella stadionia istuivat ns. ”tosifanit” (kausikorttilaiset) ja jos sinne halajaa, pitää kuulemma käydä jopa haastattelussa. Siellä toiminta oli varsin organisoitua niin kuin pitääkin olla. Laulut lähtivät samaan aikaan ja kaikki myös lauloivat. Heti ottelun alussa Zenit sai maalin ja siitäkös riemu repesi. Räntää tuli taivaalta, mutta siitä huolimatta katsomossa tunnelma oli melko hyvä. Zenit voitti kohtalaisen kankean ottelun 1-0 ja loppu hetkillä soihtujakin alkoi näkyä. Suomessahan soihdut ovat kielletty. Jännä oli huomata myös se, kuinka paljon politiikka oli mukana urheilussa. Vaalimainoksia näkyi joka puolella ja lisäksi Zenitin pelaaja Andrei Arshavin oli ehdolla tulevissa kaupungin vaaleissa. Zenitin faneilla oli tosin hyvin vahva mielipide politiikan näkymisestä jalkapallossa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: